SterilisatieOm er zeker van te zijn dat wij je tijdens het aanbrengen van een piercing niet kunnen besmetten met “enge ziektes”, worden alle materialen die wij daarvoor gebruiken (huidklemmetjes, schaartjes, sieraden en dergelijke) voor gebruik gesteriliseerd in een autoclaaf.

Dit is een sterilisatiemachine waarin, door middel van (verzadigde) stoom, elke bacterie wordt gedood. Deze materialen worden hiervoor in speciale laminaatzakjes verpakt. Na het steriliseren van deze materialen worden deze (nog steeds in de autoclaaf) gedroogd, waarna de zakjes er uit kunnen worden gehaald. Alle gesteriliseerde artikelen krijgen een datumsticker waarop staat op welke datum deze artikelen zijn gesteriliseerd. Iedereen die een piercing wil laten zetten mag vragen om dit te controleren.

De manier waarop wordt gesteriliseerd wordt door sommige mensen (en zeker ook door mensen uit de wereld van de gezondheidszorg) betiteld als schoner (en dus voor de klant, maar ook voor ons, veiliger) dan dat zoiets in ziekenhuizen gebeurd. Onze materialen worden namelijk verpakt gesteriliseerd, en blijven verpakt tot ze worden gebruikt, terwijl dit in ziekenhuizen niet met alle gebruikte (en te gebruiken) materialen gebeurd.

De autoclaaf is zodanig ingesteld dat deze pas weer geopend kan worden als de sterilisatiecyclus volledig is afgerond. Dus als deze machine tijdens het steriliseren defect zou raken, kan deze pas weer geopend worden als de machine is gerepareerd en de cyclus kan worden afgerond. Veiliger kan bijna niet!